Umur Elly Mazlein

Umur Elly Mazlein
Umur Elly Mazlein

Umur Elly Mazlein:- Elly Mazlein, dilahirkan di Slim River, Perak, Malaysia pada 17 Disember 1980, ialah penyanyi, pelakon, pengacara, pelawak, dan penyiar radio Malaysia berusia 41 tahun. Dia adalah hos bersama tetap dalam rancangan TV realiti Lagu Cinta Kita bersama Azwan Ali dan Michael Ang. Ia adalah adaptasi daripada program CJ ENM Love at First Sight. Bermula 1 Mac 2021, beliau menyampaikan rancangan Borak Kelamin di Astro Ria bersama Awal Ashaari. Program ini meneroka kebimbangan rumah tangga berkaitan perkahwinan yang sering dianggap tabu atau terlalu halus untuk ditangani secara terbuka.

Elly Mazlein memperoleh kontrak dengan NAR Records pada usia 17 dan merakamkan album sulungnya, Sutera Kasih, dengan lagu utama dan “Biar Pilu Ada Penawarnya” sebagai single. Rekod ini adalah kegagalan komersial, tetapi ia tidak menghalang Elly daripada meneruskan kerjaya dalam muzik. Dua tahun kemudian, album keduanya, Satu Persatu, dikeluarkan. Single “Jangan Tambah Bara Tersimpan” dan “Janji Kekasih” telah dikeluarkan. Album itu berjaya secara komersial selepas terjual 50,000 salinan.

Dalam tempoh lima tahun sejak menandatangani kontrak rakaman dengan NAR Records pada tahun 1997, dia telah mengeluarkan empat album studio solo. Dia sering dibandingkan dengan vokalis muda zamannya seperti Siti Nurhaliza dan Liza Hanim ketika bergelar penyanyi. Walaupun begitu, dia mencipta rekod pada 2001 apabila album ketiganya, Elly, menjadi salah satu daripada 10 album terlaris Malaysia tahun ini, terjual lebih 60,000 salinan. Kejayaan itu setanding dengan album sebelumnya, Satu Persatu yang turut terjual sebanyak 50,000 naskhah.

Elly Mazlein, seorang artis berbakat, melaporkan bahawa pada usia kehamilan tiga bulan dia hilang selera makan dan mengalami lebih banyak keletihan. Berbeza dengan kehamilannya sebelum ini lima tahun sebelum ini, Elly yang nama sebenarnya Sharifah Aida Mazlina Syed Hanafi, 41, tidak menolak kemungkinan usianya memainkan peranan dalam hal ini. “Ketika Sefhia berbeza, baru tiga bulan, tetapi sekarang rasa seperti enam. Apabila anda berusia empat puluhan dan mengandung, memang anda mudah letih; ini mungkin disebabkan oleh penuaan.

Pada Mac 2013, beliau mengeluarkan single di bawah label KRU Music bernama “Sabarlah Hati” Lagu ini yang ditulis oleh Manusia Putih, termasuk dalam genre balada dan diklasifikasikan sebagai balada. Laman web hiburan Sensasi Selebrity berkata, Mazlein berkata seperti berikut mengenai Elly: “Elly teruja untuk bersama KRU Music dalam mempromosikan single terbaru dan sentiasa mengharapkan yang terbaik daripada KRU Music”

Umur Elly Mazlein:- 41 tahun

Selepas menerima jemputan daripada Astro untuk menyertai rancangan itu, dia menyertai pertandingan itu sebagai salah seorang peserta dalam Gegar Vaganza musim ketiga pada Oktober 2016. Selepas konsert minggu keempat, dia membuat pengumuman bahawa dia akan menarik diri daripada pertandingan itu kerana, menurut laporan, Mazlein berasa kecewa dengan komen yang dibuat oleh hakim tetap, Ramli MS.

Elly menerbitkan single terbarunya pada 26 April 2017, dan ia dipanggil “Jeritan Hati” Lagu ini diilhamkan daripada naratif Elly sendiri. Sudah empat tahun single sebelum ini, “Sabarlah Hati” dan pelancaran lagu ini berlangsung di Platinum Superstar Karaoke di Setapak Sentral. Ini adalah single pertama keluarannya sejak itu.

Elly membuat debutnya pada 26 Februari 2021, dengan single terbarunya, berjudul “Dusta Cinta” yang diterbitkan oleh Aina Abdul dan ditulis oleh Wan Zakaria. Beliau berkata demikian mengenai lagu itu: “Saya tidak ragu-ragu bahawa Aina (Abdul) memiliki bakat dan kebolehan yang luar biasa. Akibatnya, adalah tidak wajar untuk saya menyokong dan mempercayainya. Lagu-lagu yang dia tulis dan perform sendiri pun agak bagus. Saya juga doakan semoga nasib baik menyebelahi saya. Jelas sekali Aina mempunyai banyak potensi kreatif. Aina istimewa, dan racun yang disentuhnya cepat merebak”.

Lakonan Elly bertambah baik apabila dia mula membuat keputusan berdasarkan apa yang dia tahu dari masa lalunya. Elly mendakwa keadaan sekarang berbeza berbanding ketika dia mula dikenali sebagai pelakon. Elly berjaya dengan idea itu, tetapi hanya kerana kepercayaannya bahawa dia boleh mencapainya jika dia mencubanya. “Orang berkata saya kaku dan tidak bergerak, seperti kayu. Semasa saya mula-mula bergelar pelakon, saya tidak dapat menahan perasaan sedar diri setiap kali saya melihat sekilas diri saya di televisyen.

Kemasyhuran Elly Mazlein kembali pulih selepas dihancurkan oleh album sulungnya berkat kejayaan lagu “Usah Pengup Bara Yang Tersimpan.” Elly Mazlein semakin berjaya dengan album ketiganya, setelah belajar daripada kegagalan dan kejayaan masa lalunya. Album ketiga daripada vokalis berusia 20 tahun itu mengekalkan gaya pop komersial yang sama seperti dua sebelumnya. Tetapi ia memerlukan lebih daripada sekadar bakat untuk menjadi seorang pemuzik yang berjaya. Jika anda ingin tahu apa yang menyebabkan Elly berjaya, dengarkan album ketiganya. Jika album terakhir Elly, Satu Persatu, membantunya memasuki arus perdana industri hiburan, maka rekod baharu ini akan menentukan sama ada dia kekal di sana atau tidak.

Elly pula enggan membincangkan isu itu, sebaliknya lebih suka melakukan aktiviti nyanyian seperti biasa tanpa gangguan orang lain. Sambil berkata dia tidak mempunyai apa-apa lagi untuk ditambah mengenai subjek kesamarataan, Ellyto the Messenger menyatakan pendiriannya. Kini album baharu itu berada di studio, dia tidak sabar menunggu pendengar mendengar sendiri lagu-lagu itu dan membuat keputusan sendiri. Komposer terkenal seperti Azmeer, LY, Ajai, dan banyak lagi akan ditampilkan pada album ketiga, yang kekal dengan konsep pop komersial.

Walaupun tanpa Nabil Ahmad, kelincahan dan ‘kehebatan’ Elly Mazlein sebagai pengacara Gegar Vaganza 9 (GV9) pada konsert minggu kedua itu benar-benar menguasai. Gelagat awalnya, apabila kelihatan “merajuk” dengan Che Puan Sarimah Ibrahim, yang dibuat semasa Hetty Koes Endang mengajar, berjaya menambat hati ramai. Kak Lina Pompom walaupun bertumit tinggi, terus berlari naik ke pentas sambil ‘cuak’ dikejar. Ketika Bunda sibuk melatih bintang GV9 berkenaan teknik nyanyiannya, Elly Mazlein menghiburkan orang ramai dengan berpura-pura bermain gitar.

Umur Elly Mazlein
Umur Elly Mazlein