Umur Syamsul Yusof

Umur Syamsul Yusof
Umur Syamsul Yusof

Umur Syamsul Yusof:- Syamsul Yusof dilahirkan di Malaysia pada 21 Mei 1984 dan dibesarkan di Kuala Lumpur. Tempat kelahirannya ialah Malaysia. Beliau merupakan anak kepada pembikin filem terkenal Yusof Hassam. Saudara tirinya Faizal Yusof, abang tirinya Syafiq Yusof, dan sepupunya Rizal Ashreff dan Sabrina Ali semuanya adalah penghibur. Kedua-dua Syafiq dan Faizal juga merupakan pengarah filem tersendiri. Beliau menghadiri Institut Media Integratif Malaysia (MIIM) atau Akademi TV3, di mana beliau menerima sijil dalam Filem, Penyiaran TV dan Kewartawanan.

Umur Syamsul ialah pembikin filem terkenal. Rizal Ashreff, Sabrina Ali, dan arwah Faizal Yusof, abang tirinya, semuanya adalah penghibur. Kedua-dua Syafiq dan Faizal juga merupakan pengarah filem tersendiri. Beliau menamatkan pengajian dalam bidang Filem, Penyiaran TV, dan Kewartawanan di Institut Media Integratif Malaysia (MIIM), lebih dikenali sebagai Akademi TV3.

Selain itu, Syamsul menceburi kerjaya nyanyian. Ketika itu, beliau mencipta EP bersama Anwar Fazal bernama The Love Legacy. EP itu mempunyai empat lagu: “Bidadari”, “Apakah Semuanya Itu” (digunakan sebagai muzik untuk Evolusi KL Drift 2), “Ya Robbi” (digunakan sebagai runut bunyi untuk Khurafat), dan “Hingga Hujung Dunia” (lagu untuk Aku Bukan Tomboy). Pada 2016, dia mengeluarkan lagu baharu, “Kalah Dalam Menang,” yang merupakan duet dengan vokalis Mawi. Lagu ini dijadikan tema untuk filem terbarunya, Munafik.

Syamsul Yusof berkahwin dengan pelakon Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin pada 8 Mac 2014. Pada November 2016, pasangan itu mengumumkan Puteri Sarah hamil anak pertama mereka iaitu seorang lelaki. Pada April 2017, Syamsul dan Puteri Sarah menyambut kelahiran anak sulung mereka, seorang anak lelaki bernama Syaikhul Islam yang dilahirkan pada 19 April. Persembahannya bersama Liyana Jasmay memecahkan rekod box office apabila mencatat kutipan RM 8 juta. Keputusan ini mengejutkan industri perfileman Malaysia.

Umur Syamsul Yusof:- 38 Tahun (May 21, 1984)

Selepas kejayaan debut pengarahnya, gambar tahun kedua, Bohsia: Jangan Pilih Jalan Gelap, mendapat perhatian yang tidak diingini kerana bahasa kotor yang digunakan dalam tajuk filem dan beberapa masalah hak cipta. Namun begitu, dia berjaya bertahan. Walaupun mendapat kritikan, filem itu mampu mencapai kejayaan. Seterusnya, beliau meneruskan untuk mengarahkan sekuel Evolusi KL Drift, yang dikeluarkan pada 25 Mac 2010. Syamsul memenangi hadiah untuk Pengarah Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-23, kerana filem itu merupakan kejayaan kritikal dan komersial.

Selain itu, Syamsul menceburi kerjaya nyanyian. Ketika itu, beliau mencipta EP bersama Anwar Fazal bernama The Love Legacy. EP itu mempunyai empat lagu: “Bidadari”, “Apakah Semuanya Itu” (digunakan sebagai muzik untuk Evolusi KL Drift 2), “Ya Robbi” (digunakan sebagai runut bunyi untuk Khurafat), dan “Hingga Hujung Dunia” (lagu untuk Aku Bukan Tomboy). Pada 2016, beliau mengeluarkan lagu baharu, “Kalah Dalam Menang” yang merupakan duet bersama penyanyi Mawi. Lagu ini dijadikan tema untuk filem terbarunya, Munafik.

Filem komedi sulungnya, Aku Bukan Tomboy, dibintangi oleh Scha Alyahya sebagai Farisha/Eisha. Filem ini ditayangkan pada 17 November 2011, dan kemudiannya diikuti Jalan Kesia: Bohsia 2 dan KL Gangster 2. Pada Februari 2016, filem terbaru Syamsul, Munafik, telah ditayangkan di pawagam Malaysia berikutan jurang tiga tahun. Sebelas bulan kemudian, pada 8 Disember 2016, dia membawakan watak lelaki tidak stabil mental bernama Aiman ​​dalam filem misteri fiksyen sains Desolasi, arahan abangnya Syafiq Yusof.

Pada tahun 2007, dia mengarahkan filem cereka sulungnya, Evolusi KL Drift, yang ditulis bersama dengan sepupunya Rizal Ashraf. Bapanya pada mulanya menolak skrip untuk lebih banyak penyusunan semula. Berikutan pelarasan itu, cadangan filem pertamanya akhirnya dibenarkan dengan bajet 1.35 juta Ringgit Malaysia. Walaupun kekurangan kepakaran pengarah dan beban yang besar untuk menjaga reputasi keluarganya, Evolusi KL Drift mendapat sambutan yang baik pada tayangan perdana pada 3 April 2008.

Pada 2011, beliau mengarahkan filem seram sulungnya, Khurafat: Perjanjian Syaitan, yang dibintangi oleh dirinya dan Liyana Jasmay. Yang memeranjatkan pelakon filem, filem yang ditayangkan pada 13 Januari 2011 itu mencatatkan kutipan lapan juta ringgit Malaysia. Pengkritik memuji usaha sulungnya mengarah gambar seram. Dia juga menambah KL Gangster ke barisan tahunnya, menghasilkannya dengan berhati-hati. Di sebalik saingan daripada filem antarabangsa yang ditayangkan pada masa itu, gambar itu memperoleh kutipan kira-kira RM 12 juta, iaitu dua kali ganda berbanding filem terakhir bapanya, Sembilu II.

Anugerah Skrin dan Anugerah PROFIMA, yang menampilkan Syamsul Yusof, dipilih sebagai Pengarah Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik ke-57 di Kemboja untuk karyanya dalam filem seram/agama Munafik. Syamsul Yusof sebelum ini pernah memenangi enam kali di Festival Filem Malaysia. Pada 2018, sekuelnya, Munafik 2, memecahkan rekod untuk filem Malaysia berpendapatan tertinggi dengan jumlah kutipan box office sebanyak $48 juta.

Umur Syamsul Yusof
Umur Syamsul Yusof